Bröd med soltorkade tomater och fetaost

Du behöver:
50 g jäst (för matbröd)
50 g smör
5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
Fetaost
Soltorkade tomater
3 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl special

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt vatten. Rör om och värm till 37 grader (Fingervarmt). Häll lite över jästen och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
2. Rör ner salt, vetekli och grahamsmjöl.
3. Tillsätt soltorkade tomater och fetaost. Här brukar jag köra på känsla. Jag älskar fetaost därför har jag mycket fetaost och lite mindre soltorkade tomater. Det är helt valfritt helt enkelt.
4. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet. När degen börjar släppa från bunkens kanter räcker det. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 10 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det blir totalt 20 bullar.
6. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225°C.

Enkelt brödrecept

Du behöver:
50 g jäst (för matbröd)
7 dl fingervarmt vatten
1 msk honung
2 msk olivolja
2 dl rågsikt
13-14 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 ägg

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av vattnet över jästen och rör om tills den är upplöst.
2. Tillsätt resten av vattnet, honung, olivolja, salt, rågsikt och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt i maskin eller med elvisp tills degen är smidig, men ändå lite klibbig.
3. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela i 16 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225°C.
7. Pensla med uppvispat ägg.
8. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.